Japońskie gotowanie z mangą
- Tytuł oryginalny: Japanese Cooking with Manga: The Gourmand Gohan Cookbook
- Autor: Alexis Aldeguer, Maiko-san, Ilaria Mauro
- Tłumaczenie: Anna Piechowiak
- Format: 19,0 x 25,4
- Okładka: miękka ze skrzydełkami
- Gatunek: książka kucharska
- ISBN: 978-83-66568-00-6
- Wydanie polskie: sierpień 2020
- Liczba stron: 128
- Cena: 39.90zł
Troje przyjaciół przeprowadzi Cię przez swoje najlepsze japońskie przepisy dzięki ekspresyjnym, humorystycznym ilustracjom!
Gotowanie powinno być przyjemnością, a ta wyjątkowo ciekawa książka kucharska dla początkujących jest pełna zabawnych i dowcipnych ilustracji. Japońskie gotowanie z mangą zaczęło się jako Gourmand Gohan, odręcznie napisana i zilustrowana książeczka, która krążyła między przyjaciółmi współautorów w Barcelonie. Każdy autor ma unikalne podejście do przygotowywania japońskich potraw, ale wszyscy z taką samą pasją podchodzą do kwestii jedzenia, które łączy ludzi.
Prostym przepisom, krok po kroku objaśniającym przygotowywanie potraw, towarzyszą ręcznie rysowane ilustracje oraz komentarze na każdej stronie, dzięki czemu tę pozycję czyta się bardziej jak powieść graficzną niż jak typową książkę kucharską. Informacje o japońskiej kulturze i tradycyjnej kuchni są zaprezentowane w urzekającej i przystępnej formie, dzięki czemu poznawanie nowego stylu gotowania jest zarówno nauką, jak i rozrywką. Barwne ilustracje i przedstawione w formie komiksu historie przypadną do gustu najprawdziwszym smakoszom, ale również eksperymentującym szefom kuchni.
Wśród przepisów znajdziecie:
- okonomiyaki: japońską pizzę – tempurę z dorsza
- shōgayaki: smażoną wieprzowinę z imbirem
- pierożki z szynką i serem
- oraz 55 innych potraw!
Trzej domowi kucharze podbili świat japońskiej kultury jedzenia – a teraz, dzięki opowieściom i przepisom zawartym w tej książce, możesz zrobić to również Ty i Twoi przyjaciele.