![[Obrazek: 20595%20v01_front.jpg]](http://cdn.joentjuh.nl/manga/covers/I/Ilegenes%20-%20Kokuyou%20no%20Kiseki%20[mu20595]/20595%20v01_front.jpg)
Autorzy: Ishizue Kachiru (rysunek), Kuwabara Mizuna (historia)
Liczba tomów: 5
Alternatywna nazwa: The Genetic Sodom ILEGENES
Oryginalny wydawca: Mag Garden
Status: Zakończony
Opis: Głównym bohaterem opowieści jest Fon Fortinbras Littenber, siedemnastoletni młodzieniec będący kadetem w szkole wojskowej na wyspie Ilegenes. Słynie ona na cały świat z prowadzonych tam zaawansowanych badań nad inżynierią genetyczną i tworzenia związanych z nią technologii. Jednak założona na wyspie szkoła, jak i owe badania, to tylko przykrywka dla tworzenia klonów i sprzedaży ich na czarnym rynku. Fon jest adoptowanym synem jednego z czołowych badaczy pracujących na wyspie, który to zgłębia tajniki ludzkiego mózgu. Siedemnastolatek nie znalazł się jednak w tej szkole bez powodu. Jako dziecko był świadkiem zabicia własnych rodziców. Poprzysiągł wtedy zemstę – chce zniszczyć wyspę, zerwać jej koneksje z czarnym rynkiem i zakończyć Genetyczną Sodomę. (odsyłam do magazynu Arigato nr 7, gdzie jest cały artukuł o tym tytule)
Moja opinia: Historia trochę zagmatwana, ale moim zdaniem bardzo ciekawa. Podobają mi się bohaterowie, oraz sposób w jaki zostali przedstawieni. Nie jest to lekka lektura (inżynieria genetyczna, zemsta i te sprawy), ale uważam, że warto się nią zainteresować. Kreska jest świetna a chłopcy w mundurach całkiem nieźle się prezentują. Nie jest to co prawda yaoi ani shounen-ai, ale wzajemne relacje między niektórymi bohaterami są ... dość dwuznaczne. Yaoistki powinny być zadowolone.
Autor oryginalnego posta: Maru
Ta kreska jest zachęcająca mimo tematyki, chyba bym się skusiła.